Tidig fredagskväll den 12 maj började viruset Wannacry spridas över hela världen. De första rapporterna kom från Storbritannien där många sjukhus och kliniker drabbades. Hittills har Wannacry infekterat omkring 200 000 datorer i 150 länder. Bland drabbade företag finns Nissan, Renault, Deutsche Bahn, Fedex och operatören Telefonica. Även företag i Sverige är drabbade.

Vad är Wannacry?

Viruset är en mask som utnyttjar ett känt säkerhetshål i Windows. Viruset sprider sig via mail och efter fäste på en dator sprider det sig även vidare till andra datorer på interna nätverk. Det bästa skyddet just nu är en uppdatering från Microsoft som stänger säkerhetshålet. Den finns tillgänglig via Windows Update.

Vad kan vi göra för att skydda oss?

Informera anställda, klicka INTE på länkar i mail om ni inte känner er säkra på att länken/bilagan är okej. Exempel på mail som ni bör vara extra uppmärksamma på är: Paket från posten, postnord och fakturor som kommer med epost. Är ni det minsta osäker är det bättre att höra av sig till oss så hjälper vi er att avgöra om det är säkert att öppna mailet.

QSi Sweden AB
0451-422 30

Det går inte att kommentera detta ämne

Scroll to Top