Servervirtualisering med Hyper-V

Om Henrik Månsson får bestämma

Henrik

Henrik Månsson

Henrik Månsson är en av våra duktiga konsulter inom infrastrukturområdet. Hans erfarenhet inom serverteknologi sträcker sig över flera generationer av system. På senare tid har han gjort flera installationer på den teknik som han beskriver i denna sammanställning av hans erfarenheter och överväganden.

Servervirtualisering med Hyper-V och Hyper-V Replica

Microsofts virtualiseringsplattform Hyper-V har varit med i matchen mot konkurrenterna efter att version två kom för några år sedan. Med Windows Server 2012 och Hyper-V version tre har den tagit ännu ett kliv framåt.

Virtualisering används flitigt idag på företag av alla storlekar och i princip alla nya installationer använder tekniken. Mycket pengar finns att spara när det är dags att byta ut gamla servrar och tekniken ser till att de fysiska servrar som finns utnyttjas effektivt.

Men med alla fördelar finns det också några risker. När man lägger fler system i samma fysiska hårdvara så blir det också avbrott i fler system om hårdvaran skulle gå sönder. Så vad kan man göra åt detta? Tidigare har man haft två alternativ, det första är att skaffa så bra serviceavtal som möjligt för att minimera avbrottstiden vid fel. Det andra är att bygga en clusterlösning där två eller flera servrar kopplas till en gemensam lagring, t.ex. ett SAN(Storage Area Network). Går en av servrarna ner så tar en annan över omedelbart. Den gemensamma lagringen måste byggas så redundant som möjligt och detta är därför en bra lösning men en större investering.

Med Windows Server 2012 finns ett tredje alternativ med Hyper-V Replica. Nu kan virtuella servrar synkas mellan två fysiska Hyper-V maskiner utan gemensam lagring. Det fungerar så att en virtuell server är aktiv på en av Hyper-V maskinerna och serverns inställningar och hårddiskar kopieras till den andra Hyper-V maskinen var femte minut. Skulle den aktiva maskinen få ett fel så kan den virtuella maskinen startas från kopian och användas där medan den första maskinen repareras.

När en server startas från en kopia så är det som när en server startar efter att ha tappat ström. De flesta system klarar detta bra men det kan finnas risker för fel i t.ex. äldre databaser. För dessa kan man via Hyper-V Replica köra en VSS-backup en gång i timmen. Skulle inte den normala kopian fungera så kan man starta från VSS-backupen istället.

I Hyper-V Replica finns en inbyggd test-funktion där man kan starta kopian i en isolerad miljö och se så allt fungerar innan man behöver använda den på riktigt. Det gör att man kan vara väl förberedd på att hantera ett avbrott när det väl händer.

Hyper-V och Hyper-V Replica ingår i Windows Server 2012 och kräver inga ytterligare licenser eller investeringar. Vi på QSi har satt upp många lösningar av den här typen och den uppfyller våra krav för fungerande IT.

Det går inte att kommentera detta ämne

Scroll to Top